προγράμματα υγείας

Τι να προσέξετε πριν αλλάξετε ένα παλιό πρόγραμμα υγείας

Τα τελευταία έτη, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν τα παλιά ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται κυρίως στις δυσβάσταχτες αυξήσεις αρκετών παλιών νοσοκομειακών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων λόγω της κρίσης.

Τι είναι όμως πιο σωστό; Να αφήνουμε στη τύχη το πιο σημαντικό αγαθό της υγείας ή να προσπαθούμε να βρούμε ένα πιο οικονομικό συμβόλαιο υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες μας;

Σίγουρα η σωστή απάντηση είναι να κάνουμε μία σωστή έρευνα της ασφαλιστικής αγοράς και να επιλέξουμε ένα νέο πρόγραμμα πιο συμβατό με εμάς και τα οικονομικά μας.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε σε μία αλλαγή ενός νοσοκομειακού προγράμματος;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις βασικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε όταν θέλουμε να αλλάξουμε παλιά προγράμματα υγείας:

Προϋπάρχοντα θέματα υγείας

 

Η πιο σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξετε όταν αλλάζετε προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης είναι οι εξαιρέσεις που ενδέχεται να μπουν στο νέο πρόγραμμα, αν είχατε ή έχετε προβλήματα υγείας.

Αν είστε ασφαλισμένοι αρκετά χρόνια και έχετε χρησιμοποιήσει το συμβόλαιο για μεγάλες νοσηλείες ή έχετε παρουσιάσει κάποιο νέο πρόβλημα υγείας, τότε η αλλαγή συμβολαίου υγείας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Στο νέο συμβόλαιο η Ασφαλιστική μπορεί να προσθέσει πρόσθετες εξαιρέσεις και αναμονές ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχουν προκύψει.

Επίσης τα τελευταία έτη οι Ασφαλιστικές ζητούν από τους ενδιαφερόμενους πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία του ΑΜΚΑ. Με αυτό τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δουν την κατάσταση υγείας του κάθε ανθρώπου και ενδεχομένως να εξαιρέσουν ορισμένες υπάρχουσες παθήσεις.

Σίγουρα όμως, αξίζει να μεταφερθείτε σε ένα νέο πρόγραμμα υγείας που να μην σας καλύπτει ένα υπάρχον πρόβλημα υγείας, από το να μην έχετε καθόλου κάλυψη για όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Απαλλαγή / Εκπιπτόμενο ποσό

 

Ένας πολύ βασικός παράγοντας που καθορίζει την τιμή ενός συμβολαίου υγείας είναι η απαλλαγή της Ασφαλιστικής εταιρείας στα έξοδα νοσηλείας. Δηλαδή τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει ο ίδιος ο ασφαλισμένος σε περίπτωση νοσηλείας του.

Είναι λογικό ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της απαλλαγής τόσο πιο οικονομικό είναι ένα συμβόλαιο υγείας.

Το ποσό της απαλλαγής που θα επιλέξετε δεν θα πρέπει να σας φαίνεται δυσβάσταχτο σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτείτε. Συνήθως τα συμβόλαια με απαλλαγή μεταξύ 500€ και 1500€ μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο εύρος νοσηλειών. Ας μην ξεχνάμε ότι στα έξοδα νοσηλείας συμμετέχει και ο κοινωνικός Φορέας (ΕΦΚΑ, ΙΚΑ κλπ). Αυτό σας το αναφέρουμε γιατί το ποσό που θα συνεισφέρει το Ταμείο σας, θα μειώσει το ποσό της απαλλαγής που θα χρειαστεί να καταβάλετε εσείς.

Ειδικά στις μεγάλες και ακριβές νοσηλείες, το ποσό του Ταμείου συνήθως υπερκαλύπτει το ποσό της απαλλαγής.

Οπότε, μπορείτε διαλέγοντας ένα συμβόλαιο με απαλλαγή να μειώσετε έως και 50% τα ασφάλιστρα του παλιού σας συμβολαίου.

Προγράμματα υγείας Ισόβιας και Ετήσιας διάρκειας

 

Σίγουρα, εάν έχετε ασχοληθεί λίγο με τις ασφαλίσεις υγείας, θα έχετε ακούσει για τα ισόβια και τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα.

Η διαφορά τους είναι η εξής:

Στα ισόβια, οι όροι του προγράμματος δεν μπορούν να αλλαχθούν από την Ασφαλιστική εταιρεία καθώς περνούν τα χρόνια. Οπότε αν συμφωνήσετε και ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα θα γνωρίζετε εκ των προτέρων τις καλύψεις που θα έχετε για όσο διάστημα το πληρώνετε και είναι σε ισχύ.

Αντιθέτως, τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα, έχουν διάρκεια ένα έτος. Σε κάθε ετήσια ανανέωση η Ασφαλιστική εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τους όρους.

Παρόλα αυτά οι αλλαγές δεν γίνονται σε ένα άτομο συγκεκριμένα(π.χ επειδή παρουσίασε ένα πρόβλημα υγείας) αλλά στο σύνολο των ασφαλισμένων που έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επιπλέον αν το πρόγραμμα καταργηθεί, τότε οι περισσότερες Ασφαλιστικές αναφέρουν ότι θα γίνει μετάβαση σε καινούργια προγράμματα υγείας που θα υπάρχουν, με τις πλησιέστερες καλύψεις.

Τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα είναι περίπου 30% φθηνότερα από τα ισόβια.

 

Αναμονή κάλυψης σε συγκεκριμένες νοσηλείες

 

Όπως είναι γνωστό, όταν ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα υγείας, η κάθε Ασφαλιστική εξαιρεί για 1-2 χρόνια κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί και όταν γίνεται αλλαγή από ένα παλιό σε ένα νέο πρόγραμμα υγείας.

Για να μην έχετε και εσείς αναμονές στο νέο συμβόλαιο, να αναφέρετε στον ασφαλιστικό σύμβουλο να ζητήσει διαδοχικότητα συμβολαίου.

Εξαιρέσεις συμβολαίων

 

Κατά την αλλαγή ενός προγράμματος υγείας θα πρέπει να ζητάτε τις εξαιρέσεις που περιλαμβάνει το νέο συμβόλαιο.

Στην συνέχεια θα πρέπει να τις συγκρίνεται με τις αντίστοιχες του παλιού.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί επιπλέον εξαιρέσεις στα νέα συμβόλαια όπως:

  • τοκετός
  • laser για διόρθωση μυωπίας
  • συγγενείς παθήσεις
  • AIDS
  • ρομποτική χειρουργική

Σίγουρα οι περισσότερες εξαιρέσεις μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν και τόσο, ωστόσο εάν π.χ έχετε μυωπία, καλό θα ήταν πρώτα να κάνετε νοσηλεία για την διόρθωσή της και στη συνέχεια να αλλάξετε πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης.

Όριο κάλυψης νοσηλείας

 

Πριν αρκετά έτη υπήρχαν τα λεγόμενα “Απεριόριστα” συμβόλαια. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι οι Ασφαλιστικές θα κάλυπταν οποιοδήποτε κόστος προέκυπτε από μία νοσηλεία.

Τα νέα προγράμματα υγείας, βάσει των νέων κανονισμών που διέπουν τις Ασφαλιστικές εταιρείες, συνήθως ορίζουν ένα όριο κάλυψης(π.χ 500.000€). Στην πράξη ένα τόσο μεγάλο όριο ανά νοσηλεία, όπως 500.000€ και άνω, λειτουργεί αντίστοιχα όπως και τα Απεριόριστα.

Για τη δική σας ενημέρωση, όταν θέλετε να αλλάξετε ένα πρόγραμμα υγείας, να ρωτήσετε αν το όριο κάλυψης αφορά την κάθε νοσηλεία ή συνολικά το έτος. Επίσης αν αφορά τον κάθε ασφαλισμένο ή το σύνολο ασφαλισμένων σε ένα οικογενειακό πρόγραμμα.

Πρόσθετες καλύψεις σε προγράμματα υγείας

Μπορεί η μείωση στα ασφάλιστρα να επηρεάζεται από τους παραπάνω λόγους αλλά θα πρέπει να ελέγξετε και αναλυτικά τις παροχές που σας παρέχει ένα νέο συμβόλαιο σε σχέση με το παλιό.

Ελέγξτε αναλυτικά και στα δύο συμβόλαια αν σας παρέχουν τις παρακάτω καλύψεις:

  • Διαγνωστικές εξετάσεις
  • Ιατροφαρμακευτικά έξοδα (φάρμακα, γύψοι, γάζες) σε περίπτωση ατυχήματος στα εξωτερικά ιατρεία
  • Κεφάλαια αποζημίωσης λόγω ανικανότητας ή θανάτου
  • Ημερήσια αποζημίωση λόγω ανικανότητας εργασίας

 

Αναζητήστε στον παρακάτω σύνδεσμο το ιδανικό νοσοκομειακό πρόγραμμα.

 

 

Ψηφίστε εάν το άρθρο σας φάνηκε χρήσιμο!
1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (11 ψήφοι, μέσος όρος: 4.64 από 5)