Ασφάλειες Υγείας

Ασφάλεια υγείας: Συχνές ερωτήσεις Μέρος 1ο

Καθημερινά στις συναντήσεις μας με υποψηφίους πελάτες, μας ρωτάνε λεπτομέρειες σχετικά με τις ασφάλειες υγείας, που εμείς πολλές φορές τις θεωρούμε δεδομένες.

Παρακάτω προσπαθούμε να σας παρουσιάσουμε τις πιο κοινές ερωτήσεις που μας κάνουν για τις ασφάλειες υγείας και να σας πληροφορήσουμε με τις απαντήσεις τους.

Ποια είναι η διαδικασία αποζημίωσης στα Ιδιωτικά νοσοκομεία

 

Η αποζημίωση στα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

  1. Αν το νοσοκομείο είναι συμβεβλημένο με την Ασφαλιστική εταιρεία (πλέον είναι το σύνολο των νοσοκομείων στην Ελλάδα με όλες τις Ασφαλιστικές), τότε η Ασφαλιστική αποζημιώνει απευθείας όλα τα έξοδα του νοσοκομείου και τις ιατρικές αμοιβές. Ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να κρατάει στην άκρη κάποιο μεγάλο ποσό χρημάτων για να προπληρώσει το νοσοκομείο.
  2. Αν το νοσοκομείο δεν είναι συμβεβλημένο με την Ασφαλιστική τότε υπάρχουν δύο επιλογές.
  • Πρώτον, μπορεί να προπληρώσει το νοσοκομείο και τον ιατρό και στην συνέχεια να τα ζητήσει απολογιστικά από την Ασφαλιστική του Εταιρεία.
  • Δεύτερον, μπορεί να ζητήσει από το λογιστήριο του νοσοκομείου να του εκδώσει μία συναλλαγματική. Στην συνέχεια προσκομίζει όλες τις αποδείξεις και τα απαραίτητα έγγραφα στην Ασφαλιστική και αποζημιώνεται πάλι απολογιστικά.

 

Συμμετοχή του Ταμείου στα έξοδα νοσηλείας

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι, εκτός από την ιδιωτική ασφάλεια υγείας, είναι ασφαλισμένοι και σε κάποιο Δημόσιο ταμείο(ΕΦΚΑ, ΙΚΑ κλπ).

Τι γίνετε όμως όταν νοσηλεύονται σε κάποιο ιδιωτικό νοσηλευτήριο;

Πρέπει αρχικά να επικοινωνήσετε με το λογιστήριο του νοσοκομείου για να τους ρωτήσετε αν είναι συμβεβλημένοι με το Ταμείο σας για την συγκεκριμένη νοσηλεία που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Αν είναι, τότε μπορείτε να μάθετε εκ των προτέρων και το ποσό χρημάτων με το οποίο θα συμμετέχει το Ταμείο.

Στην συνέχεια χρειάζεται απλά να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας και τον ΑΜΚΑ σας. Το νοσοκομείο θα το χρησιμοποιήσει και θα πληρωθεί απευθείας από το Ταμείο.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει σταματήσει η ταλαιπωρία που μετά από κάθε νοσηλεία έπρεπε να πηγαίνετε στο Ταμείο για να εισπράξετε τα χρήματα που θα συμμετείχε.

Ασφάλειες υγείας και νοσηλείες στο Εξωτερικό

 

Σε νοσηλείες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με την Ασφαλιστική μέσω του ασφαλιστή σας.

Στην περίπτωση που η Ασφαλιστική σας έχει σύμβαση με το νοσοκομείο του εξωτερικού που θα νοσηλευτείτε, τότε η κάλυψη θα γίνει απευθείας.

Αντιθέτως, αν δεν έχει σύμβαση η κάλυψη γίνεται με δύο τρόπους:

  • Προπληρώνεται εσείς τα έξοδα και στην συνέχεια με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων τα εισπράττετε από την Ασφαλιστική.
  • Στέλνει η Ασφαλιστική εγγυητική στο νοσοκομείο ότι θα αναλάβει τα έξοδα νοσηλείας και στην συνέχεια μετά την νοσηλεία πληρώνει το ποσό.

Δυστυχώς υπάρχουν και μερικά νοσοκομεία του εξωτερικού που αν δεν προπληρωθούν με ένα ποσό, τότε δεν προχωρούν στην εισαγωγή του ασθενούς.

Ποσοστό κάλυψης που παρέχουν τα προγράμματα υγείας

 

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε είναι:

«Η Ασφαλιστική θα με καλύψει 100%;;;»

Η απάντηση εξαρτάται από το πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης που έχετε επιλέξει.

Μπορεί να σας παρέχει κάλυψη 100% ή μπορεί να συμμετέχετε και εσείς στα έξοδα νοσηλείας.

Όταν ξεκινήσετε μία ασφάλεια υγείας πρέπει να ξεκαθαρίσετε πόσο είναι το ποσό της απαλλαγής και της συμμετοχής σας στα έξοδα νοσηλείας.

Νοσηλείες χωρίς διανυκτέρευση (One Day Clinic)

 

Τι γίνεται όταν μπορεί να χρειαστεί ένα χειρουργείο το οποίο δεν απαιτεί και διανυκτέρευση στο νοσοκομείο;

Σε αυτή την περίπτωση τα περισσότερα προγράμματα σας καλύπτουν το ίδιο με περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία και ίσως καλύτερα.

Υπάρχουν μόνο λίγες εξαιρέσεις πολύ παλιών προγραμμάτων που δεν καλύπτουν νοσηλείες χωρίς διανυκτέρευση.

 

Ελπίζουμε να σας λύσαμε αρκετές απορίες. Συνέχεια στο 2ο μέρος του άρθρου…

Επίσης εάν θέλετε να δείτε online καλύψεις και τιμές προγραμμάτων από τις μεγαλύτερες Ασφαλιστικές πατήστε στο παρακάτω σύνδεσμο:

 

Ψηφίστε εάν το άρθρο σας φάνηκε χρήσιμο!
1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (13 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)